Wat onderzoeken wij?

 

Achtergrond van de studie

De derde molaar of wijsheidstand is de laatste kies van alle tanden die in de mond doorkomt. Dit gebeurt meestal rond de leeftijd van 18 – 24 jaar. Vaak is er te weinig ruimte in de mond, waardoor de derde molaar niet goed past. Daardoor kunnen problemen ontstaan, die pijn en ongemak veroorzaken. In veel gevallen wordt besloten om de derde molaar te verwijderen wanneer duidelijk wordt dat de tand niet goed in de mond kan doorkomen. Bij voorkeur wordt dit op een zo vroeg mogelijke leeftijd gedaan, vaak wanneer de wortels nog niet volledig uitgegroeid zijn. Hierdoor is de derde molaar makkelijker te verwijderen en treden er minder vaak complicaties op dan wanneer de tand op oudere leeftijd wordt verwijderd. Ook is de pijn en de zwelling achteraf vaak minder en kan de patiënt het werk sneller hervatten dan wanneer de tand op oudere leeftijd wordt verwijderd.

 

Met dit prospectief epidemiologisch onderzoek wordt onderzocht welke patiënten gevoelig zijn voor deze ongemakken en complicaties, zodat in de toekomst de behandeling hier nog beter op afgestemd kan worden, alsook willen we een overzicht verkrijgen van de complicaties en pathologieën die kunnen ontstaan bij behoud van de wijsheidstanden. Op dit ogenblik zijn er in België geen duidelijke cijfers bekend over het risico op complicaties en de ongemakken die men kan ervaren na wijsheidstandextractie. Daarom wordt de studie uitgebreid naar verschillende ziekenhuizen in heel België, zodoende een multicentrisch overzicht te verkrijgen van de indicaties en complicaties bij chirurgische verwijdering van de wijsheidstanden.

 

 

Voor wie?

Wat betekent deelname voor de patiënt en de betrokken arts?

 

 

Wij vragen aan de betrokken artsen en patiënten of zij bereid zijn om een korte vragenlijst in te vullen over de klachtbeleving van de patiënt tijdens de eerste consultatie. Tevens willen wij via een tweede vragenlijst chirurgische informatie van de arts ontvangen over het verloop van de behandeling.

 

Indien uw ziekenhuis gebruik maakt van het KWS systeem, worden de vragenlijst automatisch gegenereerd via MyNexuz. Ook als uw ziekenhuis niet over het KWS beschikt, is het mogelijk om de vragenlijsten in te vullen via de pagina "vragenlijsten".

 

Na de behandeling worden de deelnemende patiënten minimaal 10 dagen opgevolgd door middel van twee postoperatieve vragenlijsten, die de patiënt zelf terug kan sturen (via mail of per post). Afhankelijk van het herstel van de patiënt en de eventuele complicaties die kunnen optreden, wordt er besloten om de patiënt langer dan 10 dagen op te volgen of de deelname af te ronden. Deze vragenlijsten kan u eveneens terugvinden op de pagina "vragenlijsten".

 

Om een compleet beeld te krijgen, vragen wij op een moment ook inzage tot de radiografische beelden.

Welke ziekenhuizen zijn reeds betrokken?

De studie is opgezet vanuit de OMFS-IMPATH research group verbonden aan de KU Leuven en breidt zich uit naar verschillende ziekenhuizen in België.

Wij zijn steeds op zoek naar enthousiaste partners om onze studie uit te breiden, zowel in Vlaanderen, Brussel, als Wallonië. Indien in uw ziekenhuis KWS operationeel is, kan deze studie bovendien volledig automatisch worden opgezet. Ziekenhuizen zonder KWS kunnen natuurlijk ook steeds meewerken.

 

Bij interesse mag u ons steeds contacteren. Wij zullen er alles aan doen om u spoedig uitgebreid te informeren en eventueel zelfs ter plaatse te komen.

Wie zijn wij?

Wij zijn een professioneel team van onderzoekers verbonden aan de KU Leuven.

Prof. dr. Politis C.

Diensthoofd Mond-, Kaak- en Aangezichtschirurgie

UZ Leuven

 

Prof. dr. Jacobs R.

Coördinator OMFS-IMPATH research group

KU Leuven

 

 

Vranckx Myrthel

Doctoraatsonderzoeker

KU Leuven

 

 

Leerstoel M3-Observatorium

Geschonken door de Belgische Beroepsvereniging van Geneesheren-Specialisten in de Stomatologie, Mond-, Kaak- en Aangezichtschirurgie (VBS-MKA) en de Koninklijke Belgische Vereniging voor Stomatologie en Maxillofaciale Heelkunde (KBVSMFH)

© 2017 OMFS-IMPATH